Çilek Hemanjiom Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Çilek Hemanjiom Belirtileri ve Tedavisi

Çilek Hemanjiom:

Çilek hemanjiom, küçük damar benleri olarak tanımlanan ve görsel olarak çilek meyvesini andırdığı için bu adı almıştır. Doğumdan kaynaklanan bu lekeler genellikle yüz bölgesi, boyun ve vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilir. Bebek anne karnındayken damarların zaman içerisinde genişleyerek büyümesi sonucu gelişen çilek hemanjiom, genellikle doğumdan 7-15 gün sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda büyürken, bazı durumlarda bebek 2-5 yaşına geldiğinde azalarak kaybolur.

Çilek Hemanjiom Belirtileri Nelerdir?

Deride parlak kırmızı renginde kabarıklık şeklinde kendini belli eden bu lekeler 8-6 cm'ye kadar büyüyebilir. Derinin hemen alt tabakasında oluşan çilek hemanjiom, kız bebeklerde erkek bebeklere oranla daha yaygın olarak görülür.

Çilek Hemanjiom Neden Olur?

Bu damar probleminin ortaya çıkma nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Genellikle Kafkas asıllı olan çocuklarda daha yaygın görülen çilek hemanjiom, aynı zamanda açık ten yapısına sahip olan çocuklarda daha çok görülür. Bununla beraber, genetik olduğu düşünülen bu rahatsızlığın ailesinde çilek hemanjiom olan kişilerde görülme ihtimali daha fazladır.

Çilek Hemanjiom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemanjiom türleri arasında en sık karşılaşılan bu hemanjiom türünün büyük bir bölümü genellikle belirli bir zaman sonra ortadan kaybolur. Ancak bazıları için tedavi uygulanması gerekebilir. Çünkü bazı durumlarda çilek görüntülü lezyonlar büyüyerek tehlikeli bir durum yaratabilir. Örneğin, göz kapağı üzerinde çıktığı durumlarda görmeyi engelleyebileceği gibi dilde görüldüğü zaman yemek yemeye engel olabilir.

Çilek Hemanjiom Tedavi Yöntemleri

Çilek hemanjiomda birçok tedavi seçeneği uygulanabilir. Öncelikle ilaçla tedaviye başlanır. Ancak ilaç ve kortikosteroidlerin yeterli olmadığı durumlarda, intravenöz ya da vinkristin interferon olarak adlandırılan enjeksiyon ile deri altına verilecek birtakım ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu durumlarda nadiren kanama meydana gelebileceği için, kanamanın kontrol altına alınması için birtakım ilaçlar kullanılabilir. Çilek hemanjiom durumunda uygulanan diğer bir tedavi yöntemi olan eksizyon ise lezyonların göz kapağında olduğu durumlarda uygulanır.

Ekstra Bilgilendirme

Çilek hemanjiom tedavisinde ayrıca, lazer tedavisi ve kriyoterapi gibi yöntemler de kullanılabilir. Lazer tedavisi, hemanjiomun küçültülmesi ve renk değişikliğinin düzeltilmesi amacıyla kullanılabilir. Kriyoterapi ise hemanjiomun dondurulması yoluyla küçültülmesini sağlar. Her iki yöntem de, özellikle hemanjiomun tehlikeli bir bölgede bulunması durumunda tercih edilebilir.

Çilek hemanjiom, genellikle zararsız olsa da, bazı durumlarda tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu nedenle, hemanjiomu olan bebeklerin düzenli olarak bir dermatolog veya pediatrik uzman tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülvali

23 Temmuz 2024 Salı

Bebegimde dogumdan sonra cikan kirmizi kabarik bir leke var, acaba bu cilek hemanjiom olabilir mi? Bu leke zamanla kaybolur mu yoksa tedavi mi gerektirir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Abdülvali,

Öncelikle bebeğinizle ilgili endişelerinizi anladığımı belirtmek isterim. Çilek hemanjiomlar, genellikle doğumdan sonra bebeklerde ortaya çıkan kırmızı ve kabarık lekelerdir. Çoğunlukla zararsızdır ve çocuk büyüdükçe kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı durumlarda tedavi gerektirebilir.

Bu nedenle, en doğru bilgi ve tedavi yöntemi için bir çocuk doktoruna veya bir dermatologa başvurmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde bebeğinizin durumunu daha iyi değerlendirebilir ve gerekli adımları atabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

L1 Vertebra Korpusunda Hemanjiom Nedir?

L1 Vertebra Korpusunda Hemanjiom Nedir?

Güncel

Hemanjiom Kanaması Çeşitleri Nelerdir?

Hemanjiom Kanaması Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Çilek Hemanjiom Belirtileri ve Tedavisi

Çilek Hemanjiom Belirtileri ve Tedavisi