{ "title": "T2 Vertebra Korpusunda Hemanjiom Nedir", "image": "https://www.hemanjiom.gen.tr/images/T2-Vertebra-Korpusunda-Hemanjiom-Nedir-78738.JPG", "date": "20.01.2024 04:15:03", "author": "Nedim Tuğay Genç", "article": [ { "article": "T2 Vertebra Korpusunda Hemanjiom Nedir, Vertebra hemanjiom iyi huylu bir tümördür. Normalde tümör en sık sırayla,
Alt-üst, trokal ve lomber gelişen vertebra L1, L2, L3, L4 ve Th12 vücudu etkiler. Tümörün vücudun diğer bölgelerinde çok daha az sıklıkla görülür. Genellikle insanlarda böyle tümörlerin ortaya çıkması olağanüstü bir şey değildir. Çalışmalar bu hastalığın yaklaşık olarak yüzde on oranında ortaya çıktığını göstermektedir. Çoğu insan bu hastalığın belirtilerinin belirginleşmeden bu hastalığa sahip olduklarından habersizdirler. Bu ciddi hastalığın kesin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Çağımızda vertebra riski artmıştır. Şu an için belirlenen en belirgin özelliği ise insanı aşırı derecede zayıflatmasıdır. Bu hastalık genellikle genetik yatkınlıkla belirlenir. Ancak çalışmalar tümör oluşum mekanizmasına net bir cevap verememiştir. Bu hastalık genellikle erkeklerde görülür. Bunun nedeni ise kanda bulunan östrojen içeriğidir.

Bazı çalışmalar tümör doku hipoksisi sonucu görülebildiği sonucunu ortaya çıkarabiliyor. Asıl sorun hemanjiyomaların kalkınma vakalarının büyük çoğunluğunda asemptomatik meydana geldiği bir gerçektir. Genellikle ömür boyu bu hastalığın pek farkına varılmadığı gözlemlenmiştir. Ama nispeten küçük şoklar ve fiziksel stres ile vertebra kırığı yüksek oranlarda belirti vererek bu hastalığın fark edilmesini sağlamaktadır. Ağrının en sık belirtilerinden birisi ise omurgadan vücuda yayılan tümörün yarattığı acıdır. Bu ağrıların bir diğer nedeni de sinir uçları ve omur çöküşü sonucundan kaynaklanabilmektedir. Bu ağrılarılara genellikle nörolojik bozukluklar eşlik ediyor. Ellerde ve ayaklarda uyuşma, hissizleşme, güçsüzleşme şişme belirtiler arasındadır. Vertebra kırığı bu ağrıları nadiren göstermektedir bu yüzden hastalığın anlaşılması zorlaşır. Bu hastalığın anlaşılamamasının bir diğer nedeni ise bel fıtığı ağrısına benzemesidir. Bu hastalık genellikle orta yaşlı insanlarda görülmektedir.

T2 Vertebra Korpusunda Hemanjiom Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Bu konuda ilk olarak geleneksel tıp göze çarpıyor. Tedavi ciddi ve kanıtlanmış klinikte bu konuda kendini kanıtlamış doktorlar eşliğinde gerçekleşebilir. Genellikle bu hastalığın tedavisi anketlerle başlar. Bu sonuçlar sonucunda gözlemlenen semptomlara göre tedavi yöntemi uygulanır. Semptomlar kanama nedeniyle meydana gelirse, kanamanın ne derecede ve ne kadar ciddi nörolojik semptomlar gösterdiğine göre tedavi şekli değişebilir. Bir diğer yaygın tedavi türü ise radyasyon tedavisidir. Bu yöntem, uzun süre denenmiş ve test edilmiştir. Güçlü radyasyon dalgaları büyüyen bir tümörün hücrelerini yok eder.

Böylece tümörün büyümesi durdurulduğu için hastanın çektiği ağrılar azalmış olur. Ama bu yöntem her zaman geçerli değildir. Bu hastalıkta cerrahi müdahale nadiren kullanılır. Radyasyon ışınları vücudu olumsuz etkilediği için cerrahi tedavi genellikle çocukların tedavilerinde kullanılır. Şu anda en popüler tedavi yöntemlerinden birisi ise perkütan vertebroplastidir. Bu yöntemin temeli kanama ve tümörün daha da gelişmesini engellemesinden ziyade hasarlı omur güçlendirilir.
" } ] }