{ "title": "Hemanjiom", "image": "https://www.hemanjiom.gen.tr/images/Hemanjiom-56263.JPG", "date": "20.01.2024 07:09:17", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Hemanjiom; bu hastalık dünyaya geldiğin andan itibaren ortaya çıkan, bebeklerde görülen damar beni olarak adlandırılan iyi huylu deri tümörüdür. Tümör iyi huylu olmasına rağmen çok hızlı bir şekilde büyüyebilir. Bu hastalık yakın bir takip gerektirir. Tedavi gerektirdiği gibi bazı durumlarda ilk yıllarda kendiliğinden kaybolabilir. Damar beni hastalığının kişideki en önemli sorunu görsel olarak çirkinlik katmasıdır. Özellikle de kız çocuklarında yüz ve dudak bölgelerinde görülürse bunu sıkıntı yapabilirler. Damar deri yüzeyinin zedelenip kanamasını sağlayarak kişiyi ölüme kadar götürebilir. Hemanjiomlar görüntü olarak kırmızı, koyu kırmızı, etrafı krem ortası kızımızı, yaralı ve iltihaplı, çok derinde veya deri yüzeyinde görülebilir. Bütün bu görüntüler hastalığın çeşitli aşamalarında farklı renk ve görüntüye sahip olduğunun belirtisidir. Hemanjiom hastalığı en fazla açık tenli kız çocuklarında görülür. Hemanjiom hastalığı bazen genetik ya da daha önce geçirmiş olan ailelerin çocuklarında bu hastalığın olma riski artar.

Hemanjiom Belirtileri; Hemanjiom hastalığının sadece %1'lik kısmı ölümcül olmaktadır. Genel itibari ile belirtiler her çocukta görülmese bile bazı çocuklarda oluşabilir. Bu belirtiler görme kaybı, işitme kaybı, nefes alma gibi hayati fonksiyonların işlev yapmasını engeller. Yüz hatlarının değişmesi, nadir olarak görülen iç kanaması, kalp yetmezliği ve deri dökümü görülür. Hemanjiomlar yüzde, dudakta, anal bölgede veya genital bölgede yoğun olarak görülebilirler. Nadir olarak ise vücut gövdesinde, kollarda, bacaklarda ve vücudun diğer kısımlarında görülebilir.

Hemanjiom Çeşitleri
Hemanjiom ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Ameliyat ile tedavi: damar beninin olduğu kısımdaki cilt kesilerek damar yumağının olduğu kısma ulaşılır ve oradaki hastalığa neden olan doku çıkarılır. Yüksek kan kaybına neden olduğu için riskli bir ameliyattır. Hastayı ölüme kadar görülebilir. Ameliyat sonrası o bölgede iz kalabilir. Eğer doku içerisine tam ulaşılamaz kazınmazsa hastalık tekrar yenileyebilir.

İlaç ile tedavi: bu hastalığa neden olan damar yapılarının içerisine yakıcı bir madde salgılanır. İlaç salgılanan damar zaman içerisinde büzülerek kaybolur. İlaç salınımı tek seferde değil de seanslar halinde verilir. En az riskli ve en iyi çözüm noktasıdır. Kanama riski olmadığı için iz kalma olayı görülemez.

Lazer ışını ile tedavi: yüksek ısı enerjisi taşıyan ışınların damar benine neden olduğu damarlara tutularak damar yumağını tahribata uğratması sonucu edilen tedavi yöntemidir. Her ay bir defa seanslar uygulanarak, her seansta hastalığın gerilemesi hedeflenir. Lazer tedavisin de damarın deriye olan uzaklığı, büyüklüğü ve derinliğine göre lazer ışını şiddeti artırılır ve tedavi uygulanır. Bazı damar benleri 8 bazıları ise 50 seansta kaybolabilir.

Köpük ile tedavi: bu tedavi yöntemi damar beni hastalıklarının dışında varis olan kişinin tedavisinde de kullanılır. İçerisinde sklerozan adı verilen ilacın dışarıdaki hava ile karıştırılarak köpük haline getirilmesi ve bu köpüğün hemanjioma neden olan damar yapısının içerisine sıkılması ve bu damar yapılarının zamanla kaybolmasıdır.

Termokoagülasyon ile tedavi: bu tedavi yönteminde ucunda elektrik enerjisi bulunan metal çubuğun damar beni olan damarın üzerine uygulanması sonucu damar içerisindeki kanın sıcaklığının ortalama 100 dereceye kadar ulaştığı ve bu hücrelerin pıhtı halini alması sonucu damar beninin yok olmasını sağlar.
" } ] }