{ "title": "Hemanjiom Karaciğer", "image": "https://www.hemanjiom.gen.tr/images/hemanjiom-karaciger-965.jpg", "date": "20.01.2024 11:28:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hemanjiom karaciğer, Çoğunlukla ciltte ortaya çıkan hemanjiom bu durum dışında aynı zamanda karaciğerde de görülebilir. Organlar arasında görülen hemanjiomlar içinde en yaygın görüleni karaciğer hemanjiomudur. Genellikle kavernöz hemanjiom türünde iyi huylu damar tümörü hemanjiom karaciğer bazı durumlarda belirti vermemesi nedeniyle çoğunlukla herhangi bir hastalığın tetkiki yapılması esnasında ortaya çıkar. Ancak hemanjiom karaciğer durumunda tümörler büyüme gösterdiği zaman kişi de birtakım belirtiler ortaya çıkabilir. Çoğunlukla 30- 50 yaş arasında görülen bu rahatsızlık erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. En çok da hamilelik döneminde ortaya çıkan hemanjiom karaciğer bu dönemde östrojen hormonun fazla salgılanmasından dolayı daha sık görülür. Aynı zamanda menopoz döneminde görülme ihtimali olan bu rahatsızlık kullanılan doğum kontrol haplarının içerisinde östrojen hormonunun bulunduğu durumlarda da büyüme gösterebilir.

Hemanjiom karaciğer belirtileri nelerdir?

Genellikle karın sağ üst bölgesinde ağrı ile kendini belli eden karaciğer hemanjiomu kişide az yemek yediği takdirde bile midede dolgun yumruk hissi verir. Bununla beraber kişide iştahsızlıkla beraber kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bununla beraber yüksek ateş kansızlık da hemanjiom karaciğer belirtileri arasında sayılabilir.

Hemanjiom karaciğer neden olur?

Rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmez ancak hemanjiom karaciğerin çoğunlukla genetik olduğu bilinmektedir. Karaciğerde damar yumağı görünümünde biçiminde gelişen bu rahatsızlık 5 cm büyüklüğünden daha büyük olabileceği gibi aynı zamanda 20 cm'den büyük de olabilir. Bazı kişilerde hemanjiom karaciğerde çok sayıda da görülebilir.

Hemanjiom karaciğer tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Ultrasonografi, tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri ile hastalığın tanısı konduktan sonra 6-12 ay arası bu tümörlerin büyüyüp büyümediği kontrol edilir. Tümörler büyümediği taktirde tedaviye gerek görülmez ve kontrol bırakılır. Ancak senede bir defa da hastanın karaciğer kontrolü yaptırması gerekir. Hemanjiom karaciğer durumunda tümörlerde büyüme görüldüğü takdirde ve bu tümörler etrafında bulunan dokulara baskı yaparak ağrı oluşturduğu durumlarda hemanjiomun cerrahi operasyon ile tedavi edilmesi gerekir.

Cerrahi operasyonda laparoskopik teknik ile karaciğerde bulunan hemanjiom ile karaciğerin bir bölümü çıkarılır. Bazı durumlarda ise hemanjiomun karaciğerde büyümesini engel olmak amacıyla bu tümörleri besleyen damarların tıklanması için anjiyo embolizasyon yöntemi uygulanabilir. Hemanjiom karaciğerde çok miktarda bulunduğu durumlarda ise hastaya karaciğer nakli gerekli olabilir. Bununla beraber hemanjiom karaciğer tedavisinde hemanjiomları yok etmek için ışın tedavisi de uygulanabilir.
" } ] }