{ "title": "Beyinde Hemanjiom", "image": "https://www.hemanjiom.gen.tr/images/Beyinde-Hemanjiom-51419.JPG", "date": "20.01.2024 16:54:49", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Beyinde hemanjiyom, hemanjiyomlar genellikle damarların büyüyerek yüzeysel bombeler haline gelerek benler haline gelmesidir. Doğuştan itibaren ortaya çıkar. Çoğu zaman vücut dışında alın, yanak, göz ya da belde oluşabilir. Özellikle vücut dışında görülmesine rağmen bazen de iç organlara ya da beyinde hemanjiyom görülebilir. Hemanjiyomlar sıkı takip ve tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Her ne kadar hemanjiyomlar tehlikeli olmayan iyi huylu yapılar olsa da beyinde oluşan hemanjiyomlar bulunduğu yer bakımından riskli olabilir.

Doğuştan gelen bir tür hemanjiyom olması dolayısı ile herhangi bir bulgu vermeden çocuk 10-12 yaşına gelebilir. Genellikle 20'li yaşlardan sonra tanı konulabiliyor. MR ya da tomografi çekilmesi ile tanı konulabilir. Belirtiler bakımından başka hastalıklar ile karıştırıbilir.

Beyinde hemanjiyom belirtileri nelerdir?
Beyinde hemanjiyom tedavisi nasıldır?

Beyinde hemanjiyom her ne kadar iyi huylu damarsal yapılar olmasına rağmen patlama riski vardır. Vücut dışında bulunan hemajiyomlar ölüm oranı %1 gibi düşük bir ihtimal olsa da eğer bu organlarda oluşan bir hemanjiyom olunca bu risk biraz daha artmaktadır. Çünkü beyinde oluşan hemajiyomlarda patlama felç ya da ölüm oluşabilmektedir. Ayrıca sızıntı şeklinde kanamada oluşturabilmektedir. Bu noktada tedavi olarak cerrahi yöntemler devreye girmektedir. Her ne kadar riskli bir operasyon olsa da kanama oluşturan hemanjiyomlar tehlike arz eder. Kanama oluşturmayan hemanjiyomlar MR ile takip edilir. Herhangi bir tehlike oluşturmadığı sürece müdahale edilmez. Beyin hemanjiyomlar herhangi bir travma sonrası kanama gelişebilir.
" } ] }